header1header1
header1

Dalarnas gröna oaser

med trädgårdsmästare Lars Krantz​​​​​​​

lördag 18/8 2018

När sommaren och grönskan är som allra bäst gör vi tillsammans med ciceronen Lars Krantz en dagsresa till några utvalda trädgårdar och parker i Dalarna. En resa för att i möte med intressanta platser och människor få umgås, uppleva och hämta hem massor av kunskap och inspiration.
Vi börjar i Sundborn och landar i den restaurerade parken med mycket gamla anor vid Stora Hyttnäs. På den lilla udden vid Sundbornsåns fors och mynning har ljuva planteringar, slingrande gångar och en stor artrikedom fått nytt liv genom många eldsjälars idoga arbete. Här smakar det med kaffe och nybakat i grönskan.
​​​​​​​
Vi knackar också på hos närmaste grannen vid Lilla Hyttnäs, kanske mer bekant som Carl Larsson-gården. Här har på senare år den charmiga trädgården lyfts fram vid sidan av byggnader och interiörer. I utformning av planteringar och växtval möter vi Karin Larssons fantastiska sinne för både form och färg. Det var just här och då som något nytt föddes för att utveckla våra kommande drömmar och trädgårdsideal. Helt enkelt ett hem med en trädgård för ett vackert och kreativt liv.

Färden går vidare mot Staberg, den gamla Bergsmansgården vars trädgård nu står i full skrud. I den milda sydsluttningen sträcker anläggningen ut sin längdaxel på ett kaxigt barockvis. Tänk ett litet Versailles där nytta förenas med nöje på bästa dalavis. Odlingarna dignar av grönsaker, örter, blomster. Och så  samlingen av gamla fruktsorter där lokala läckerheter som Hedemora-äpplet, Snilsäpplet och Sollerö-päron just är på väg att mogna. Vi äter lunch innan vi lämnar Staberg.

Lite vila på maten i kombination med poesi av Karlfeldt kan passa i bussen som en övergång till nästa höjdpunkt. Karlfeldtsgården, Sångs i Sjugare. Att trädgårdar är beroende av läge och goda förutsättningar blir aldrig så tydligt som här. Sluttningen mot sjön, den goda jordmånen, de engagerade ägarna, den kunnige trädgårdsmästaren och den långa traditionen ger näring åt det som växer och frodas. Allt är mer eller mindre som det såg ut när den store diktaren Karlfeldt tillsammans med trädgårdsarkitekten Ester Claesson gav anläggningen form och innehåll år 1925. Ett mästerverk att njuta för alla sinnen!  
”Trädgården är mina somrars fröjd och mina vintrars oro.”
                  Erik Axel Karlfeldt
Vi rundar av dagen med ett besök på Bäsna Trädgård, en relativt ung visnings- och handelsträdgård. Här tar ägaren emot och visar hur även en hopplös norrsluttning med hjälp av kärlek och viss möda kan förädlas till en verklig lustgård med ett stort sortiment av växter ibland anlagda dammar, bäckar och vattenfall. Något att ta med sig hem till den egna täppan? Vi får oss något till livs innan hemresan vidtar med möjlighet att smälta alla intryck ifrån den innehållsrika dagen.

Varmt Välkomna!

Resan startar i Gävle kl. 08,00 och vi är åter kl. 20,30 ca.


Detta ingår:
  • Ciceron Lars Krantz guidar hela dagen
  • Entréer till alla besöksmål under dagen
  • Fm-kaffe och smörgås
  • Lunchbuffé inkl. kaffe
  • Förfriskningar på eftermiddagen
  • Kvällsmåltid (soppa eller sallad inkl. kaffe)
  • Bussresa i modern turistbuss
1 280 kr per person

Anmäl senast 1/8 2018 till
info@wallnersbuss.se eller ring 026-13 22 02
(Resan kan komma att ställa in vid för få deltagare)
Lars Krantz
I samarbete med